Alsóörs

Family weekend house

Project data:
Client: n/a
Type: Architectural competition
Location: Debrecen, Hungary
Year of design: 2022
Planning area: 4000 sqm

Project team:
Architect: Barna D. Kovacs

 

Badacsonyi Kulturális és Turisztikai Központ

Az épület egy 60 000 m2 nagyságú területen helyezkedik el, amit három fő funkciónális egységre osztottuk:
1 – A Badacsonyi Kulturális és Turisztikai Központ és környezete
2 – Szőlőművelés területei, gazdasági udvar és borászat
3 – Borturisztikai szolgáltató és szálláshely épületek
1 – A Badacsonyi Kulturális és Turisztikai Központ
Telepítés
A Badacsonyi Kulturális és Turisztikai épületegyüttes elhelyezésének szempontjai, hogy a turisztikailag frekventált Római úthoz szervesen kapcsolódjon és egyszerűen megközelíthető legyen gyalogosan és biciklivel. A parkolást a felszínen, az épület mellett, a terület nyugati oldalán helyezzük el.
Megközelítés
Az épület megközelítése két fő irányból lehetséges, a Római út felől és a területen elhelyezett parkoló irányából. A Római út felöl jellemzően gyalogos és biciklis megközelítés tervezett. A személygépkocsival és busszal történő érkezést a 71-es út irányából a Muskotály utca felöl tesszük lehetővé. A terület nyugati oldalán elhelyezett parkolóban megfordulási területet és visszajutást biztosítunk a 71-es út irányába. Ugyanakkor korlátozott megközelítés is lehetséges a Római út irányából a parkolóhoz, biztosítva ezzel a többrétű forgalomszervezési lehetőségeket.
Az épület előtt a Római út felől köztér funkciót hozunk létre, ennek részeként a környezet tervezés során zöldfelületeket, leülőket, bicikli tárolókat alakítunk ki. A Római út felől egyszerre több közösségi funkció is elérhető, mint a főbejárat és a központi fogadó tér, a borozó és étterem, valamit egy fedett külön bejárattal rendelkező védett kerékpár és csomagtároló, automata kerékpárkölcsönző állomással kiegészülve. Az épülethez a személygépkocsival és busszal érkezőknek külön megközelítést biztosítunk a parkoló irányából a központi fogadó térbe, amihez egy személyfelvonó kapcsolódik a mozgásukban korlátozottak számára.
Térszerkesztés
A Badacsonyi Kulturális és Turisztikai Központ térszerkesztése két fő tengely köré épül.
1 – Tengely – A főbejárati tengely, amelyen keresztül a központi fogadótérbe érve a belső kerten keresztül, szimbolikusan a keretezett balatoni panoráma tárul elénk.
2 – Tengely – A parkoló felöl érkezők, szintén a központi fogadótérbe érkeznek, ahonnan az épület összes funkciója elérhető.
Funkciók és térkapcsolatok
A központi fogadó tér a Római út felöli köztérről és a parkoló irányából is megközelíthető és az épületegyüttesen belüli összes funkció akadálymentesen elérhető. A fogadótér fedett – nyitott terekkel kapcsolódik az épület előtti térhez és a belső kerthez. A változatos funkciók térszervezésének és elhelyezésének célja, hogy a rendezvénytér, a múzeum, a borozó és étterem, egy időben zavaratlanul működhessen. A borozó és az étterem a központi fogadótérből is megközelíthető, de külön bejárattal is rendelkezik. Az étteremhez kacsolódóan a területen a főépülettől különállóan a szőlőben, borteraszt és rendezvény helyszint alakítunk ki. Az észak-nyugati épületszárnyban földszintjén az irodák és a tárgyaló, a tetőtérben az egészségügyi és szociális egységek kaptak helyet. Az adminisztrációs szárny alagsorában raktárak, tárolók és műszaki helyiségek és az üzemeltetés műszaki terei találhatók.
Köztér anyaghasználata
Az épület előtti köztéren és az épület körüli utak burkolására bazalt kockakövet használunk, eltérő felületeket eltérő lerakásban képezzük, szimbolikus határokat alakítunk ki a területen, amit tégla berakásokkal szakítunk meg. A vízelvezetést a felületi váltások menti szakaszokban alakítjuk ki. Az épület előtti köztér és a Római út között fásított növény szigeteket helyeztünk el, a szigetek bazaltkő támfallal és műkő ülő felülettel készülnek.
Épület anyaghasználat          
Az épületen jellemzően helyi és természetes anyagokat alkalmazunk, fehér nemes vakolat és bazalt kő váltakozása a jellemző. A tetőszerkezetek oromrészeit fával burkoljuk, natúr és sötét szint használunk. Az oromfalak nagylamellás épített keményfa árnyékolást kapnak. A fa nyílászárok natúr árnyalata illeszkedik a faburkolatokhoz.
Zöld tető
A borozó és az étterem, valamint  rendezvény és fim vetítésre alkalmas teremnél extenzív zöldtetőt javaslunk, a kialakításnál  leginkább önfenntartó növényzet, moháknak és szukkulens növényeket telepítünk
 2 – Szőlőművelés területei, gazdasági udvar és borászat              A területen javasolt szőlőművelés és borászati tevékenység végzése. Későbbiekben a Badacsonyi Kulturális és Turisztikai létesítmény saját bor és borászati termékeket is árusíthatna. Ezért a javasoljuk a meglévő és elhanyagolt gazdasági épület megújítását a 02/25 hrsz. területen, valamint egy borkészítéshez szükséges gazdasági udvar és présház kialakítását.
3 – Borturisztikai szolgáltató és szálláshely épületek
A szőlőművelés és borturisztikai funkciókhoz kacsolódóan megoldható szálláshelyek kialakítása is a területen. A házak jellemzően 5-6 ember befogadására alkalmasak. A jelenleg tervezett 6 db ház 30-36 ember befogadására alkalmas egyidejűleg.

Projekt adatok:
Típus: Építészeti pályázat
Helyszín: Badacsonytomaj, Magyarország
Date: 2020
Aera: 2500 sqm

Projekt csapat:
Építész: Barna D. Kovacs