Tartószerkezetek művészete

Tartószerkezetek művészete – kiállítás tervezés

A címválasztás joggal veti fel a kérdést: hogyan kerülhetnek egy kortárs kiállítótérbe mérnöki konstrukciók? Miként kapcsolható össze tudomány, konstruktőri látásmód és művészet? A kiállítás – rendezői szándék szerint – épp erre keresi a választ.
Polónyi István olyan mérnök, aki mindig támogatta az építészek gondolkodási szabadságát. Követői a hazai és külföldi konstruktőrök olyan szerkezetek létrehozására törekednek, amelyek megfelelnek a hatékonyság, gazdaságosság és elegancia követelményeinek, ugyanakkor tudományos, társadalmi, szimbolikus jelentéssel és művészeti értékkel is bírnak. Calatrava megcsavart emberi testet megidéző tornya vagy Utzon sidney-i operaháza olyan képi jelentéseket hordoz, amelyek évtizedekre vagy akár évszázadokra az egyéni és kollektív emlékezetbe vésődnek. Polónyi István követői e kifejezésmód képviselői. A Magyar Mérnöki Kamara és a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara 2016 elején pályázati felhívást tett közzé, a fenti szellemben alkotókat keresve itthon és a nemzetközi színtéren egyaránt. A beérkezett munkák a tudomány (atartószerkezetek) és művészet (a kiállítás) kapcsolódásának, összekapcsolhatóságának lehetőségét tükrözik. A Tartószerkezetek művészete címmel létrejött kísérőkiállítás ezáltal csatlakozik a Polónyi
munkásságát megmutató tárlathoz és igazolja tudomány és művészet összeférhetőségét, a kiállítás – a téma, az ambivalens szókapcsolat és a helyválasztás – létjogosultságát.

Projekt adatok::
Megbízó: Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara
Kiállítás szervező:
MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ
Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara
Típus: Megvalósult
Helyszín: Debrecen, Hungary
Megvalósítás éve: 2016
Tervezési terület: 450 m2

Projekt csapat:
Építészet: Kovács D. Barna
Tervező partner: Demeter Nóra- Demeter Design Studio