Citadella

„A GELLÉRTHEGY ÉS A CITADELLA JÖVŐBENI HASZNOSÍTÁSA, FUNKCIONÁLIS ÉS ESZMEI MEGÚJULÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI”

A Citadella hasznosításának és megújításának központi eleme a Citadella belső tereinek koncepcionális és építészeti bekapcsolása Budapest nevezetességei közé. Jelenleg a Citadella épülete ezt a szerepet nem tudja ellátni, az építészeti és területrendezési koncepció erre a problémára keresi a választ.
A megújításának központjában álló térlefedés egyszerre ad megoldást a kulturális tér megteremtésére és az újraértelmezéshez, megújuláshoz szükséges építészeti alkotásra. Az egységes struktúrát képező “tető” lebeg megmerevedett kőépület fölött. A kupola szerű hullámzó szerkezet láthatóan elválik a Citadella épület eredeti jelentésétől és a szabadság eszmei értékeihez kapcsolódik.
A Citadella épületének térlefedése
A szerkezet természeti törvények alapján indokolt, univerzális, a formát a kupola szerű egységek területhez igazított morfológiája adja. A gravitációs térháló modell generálta íves alakzatok statikailag és esztétikailag is indokolt megjelenése az ösztönös vizuális elfogadást segíti. A Budapest minden pontjáról jól értelmezhető kupola struktúra terület történeti és műemlékvédelmi értékeit figyelembe véve helyezkedik el. Teret biztosít, alkalmazkodik és képes ellátni az “időtlen szerkezet” szerepét. A térlefedés szerkezete jelen vázlattervben előregyártott vagy monolit  beton, korozóvédelmi héjalással, továbbtervezési fázisba a szerkezeti alternatívák további vizsgálata szükséges.

A Citadella komplex átépítésének célja, hogy a helyszín adottságait legjobban kihasználó fejlesztések, sokrétű funkcióval ellátott, önfenntarthatóan üzemeltethető létesítmény szülessen. A hasznosítási célokhoz igénybe vett építészeti megoldások, mint például a teátrum, vásártér és rendezvénytér, az átszervezett gyalogos közlekedési útvonalak mind ezt a célt szolgálják.
1 – Bejárat – Információs tér A Citadella hasznosításának elsődleges célja egy működő kulturális tér létrehozása, az áttervezett szintek és a védett fedett részek is ezeket a célokat szolgálják. Az földszinten a jelenlegi főbejárat információs térré alakulna, innen elérhető az összes fontos funkció: információ, II. Világháborús múzeum, múzeumi bolt, kávézó, mellékhelyiség és lépcső valamint rámpa a vásártér irányába.
2 – Teraszos lépcső
A Deák Ferenc téren található Akvárium(régi Gödör klub) kiülős lépcsőihez hasonló teraszos pihenő.
3 – Teátrum
A Szabadság-szobor mögötti erődítményfal megnyitásával a látogatok körbe tudnák járni az épületet, a szobor megtekintése után ösztönösen a Citadella belső területeibe vezetne az út, a teátrum földszinti részére. Ez
egy tágas tér közvetlen lift kapcsolattal a kibővített kilátóhoz és a vásártérhez. Alkalmas koncertek előadások színpadi játékok megrendezésére.
4 – Vásártér / Rendezvénytér
Központi multifunkcionális tér, megközelítőleg 2300 m2 fedett sík területtel, sokoldalú felhasználása lehetséges: vásárok, rendezvények, gasztronómia, kézműves és egyéb fesztiválok megtartása.
7 – Szálláshely / Hotel
A Citadella nyugati épület részét egy alternatív jellegű érdekes Hotelnek, vagy más típusú szálláshelyé lehet alakítani.
8 – Vendéglátó egységek
Állandó vendéglátó egységek kapcsolódnak a földszinti térhez és teraszos lépcsőhöz, valamint a nyugati épületrész ujjépítésű egységéhez.
11 – Múzeum
Panoptikum, második világháborús kiállítás.
Parkosított részek
A citadella épületének nyugati részen a tető parkosítást kap és a megközelítést biztosító építményrész is megújul, az ehhez kapcsolódó új építésű építményrész szintén parkosított zöld tetővel rendelkezik. Mindezek mellet a vásártér több területén találhatók kisebb parkok, például az Északi bástya “kertje” egy megtartandó szép részlete a jelenlegi állapotnak.

KÖZLEKEDÉS
Gyalogos közlekedés
A Citadella megújulásának kulcsfontosságú része a belső területek közösségforgalmi rendszerbe történő bevonása, ehhez a jelenlegi belső épületrészek átalakítása szükséges. A belső épületrészeket és az új bejáratok elhelyezése lehetővé teszi, hogy az Citadellába több irányból be lehessen jutni. A földszinten a jelenlegi bejárat és a déli oldal összekötésre kerülne, itt új lépcsőház létesülhet ami felvezet a vásártér szintjére. Továbbá a tervezett szerint Szabadság-szobor mögötti bástya fal is  megnyitásra kerülne annak érdekében hogy a látogatói útvonal kialakítása egyszerűen az épület belsejébe tudjon vezetni. A térlefedés alatti multifunkcionális kulturális tér, amely magába foglalja a vásár és rendezvényterületet, a teátrumot, a teraszos lépcső előtti informális teret a Citadella fejlesztés központi elemei. Ezek az egységek minden irányból akadálymentesítetten megközelíthetők, szabadon bejárhatók. A kibővített kilátó a keleti bástyán szintén lifttel és több útvonalon is elérhető. A megőrzött várfal felső részein bejárható útvonalak kiszélesítésre kerültek.
Gépjármű forgalom A gépjármű forgalmi rend ártervezésre került, a körforgalom megteremtésének az érdekében a nyugati épületrész és az ezzel szemben lévő támfal közötti építményrészek elbontásra kerülhetnének.

Project Data:
Megbízó: Lechner Nonprofit Kft.
Típus: Építészeti pályázat

Helyszín: Budapest, Hungary
Tervezés éve: 2016
Tervezési terület: 5000 m2

Projekt csapat:
Építészet: Kovács D. Barna