PortusHome

Az ÉV HÁZA díj 2018-ban
www.evhaza.hu

Az Év Balatoni Háza díj 2018-ban
www.azevbalatonihaza.hu/korabbi-eredmenyek/2018

„A visegrádi négy családi ház vándorkiállítás” résztvevője

Az elsődleges tervezési feladtad egy kisméretű vendéglátásra alkalmas épület megtervezése volt, ami formailag kötődik a helyszínhez, természet közeli életérzést nyújt, és modern elemekkel rendelkezik. A másodlagos feladat, az épület mellé átmeneti külső terasz létrehozása volt, ami szervesen kapcsolódik belsőhöz és a használók egyik fő életterévé válhat.

A helyszínhez és a természethez az anyaghasználattal és az épület geometriájával kötődtünk. Hagyományos anyagok felhasználásával, modern szerkesztési és tervezési módszerekkel igyekeztünk eleget tenni a feladatnak. Az épület vázszerkezete megjelenik a homlokzatokon, ez adja az épület szerkesztési rendszerét és határozza meg a homlokzati elrendezését.

A szerkezeti elemek az építészeti koncepció alapján a homlokzat plasztikus ritmusának felerősítése érdekében látható részek. A párba állított pillérek, 1,4 m tengelytávolságra helyezkednek el, a nyugati, kert felőli hosszanti homlokzat nyílászáró sorozata a pillérek közé helyezve biztosítja az elegendő fényt és egyben a folyamatos kapcsolatot a bentlakók és a természet között. A fa vázszerkezet önmagában is állékony, a „kitöltő falazatta” a szerkezet mögé került. A főépület és a melléképület hasonló szerkesztésű, azzal a különbséggel, hogy a melléképület tömegében kisebb és „kitöltő fal” nélküli szerkezet.


Projekt adatok:
Megbízó: Portushome
Típus: Megvalósult
Helyszín: Kisdörgicse, Hungary
Megvalósítás éve: 2017
Tervezési terület: 90 m2

Projekt csapat:
Építészet: Kovács D. Barna
Tartószerkezet: Styaszny Sándor, Alibán Dénes
Épületgépészet: Porosz Géza
Kivitelezés: Reedzone Kft.
Épületfotó: Bata Tamás