Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum

Nemzetközi építészeti pályázat – I. helyzett pályamű

A Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum egy multifunkcionális épületegyüttes. Az állandó és időszaki kiállítási területek mellett, kutatói, oktatási és ezeket kiszolgáló iroda funkciókkal rendelkezik, mindent egybevéve 50.000 négyzetméter összterületen.
Helyszín
A tervezett épület Ulánbátor városközpontjához közeli Nemzeti Park területén helyezkedik el. A tervezés során alkalmazkodtunk a meglévő létesítményekhez, infrastruktúrához, mint a már megépült szökőkúthoz, promenádhoz, bicikli úthoz.

„A meglévő infrastruktúra keretként szolgált a tervezéshez, a kör alakú bicikli út jelentette a terület rendezési határát, valamint a területre bevezető út és kiváltképpen a szökőkút elhelyezkedése, jó szervező pontnak bizonyultak a funkció és a kompozíció kialakításában”

Építészeti megközelítés
A tervezés kezdeti stádiumában két fontos analízist vettünk figyelembe. Az egyik Mongólia különleges építészettörténeti hagyománya, a másik a téli évszak, hideg, szeles, extrém időjárási viszonyait okozó szibériai anticiklon.
A megoldás ezekre a fontos helyi tényezőre, egy olyan terv kidolgozása volt, ami figyelembe veszi a hely szellemének sajátosságait és az időjárás próbatételeire is reagál.
A cél egy könnyen átlátható térszervezés volt, az íves tömeget helyenként megszakító „utak”, védett közösségi tereket, bejáratokat hoznak létre az épületegységben. Az archaikus formák összhangban jelennek meg a hely építésztörténeti eszméivel, de nem használ egyértelmű jelképeket. A fő megközelítési irányból látható külső kiállító tér jól szemlélteti az értékek megőrzésére irányuló óvó habitust az épületen.
Funkció leírás
Az összes fő funkcionális egység elérhető a főbejáraton keresztül, de az irodáknak, laboratóriumoknak, és az oktatási egységnek külön bejárat biztosított a szabadon megközelíthető passzázsból.
A múzeum kiállítási egységének fontos eleme a fedett központi átrium. Ez a központi helység nyitvatartási időben szabadon használható közösségi tér. Innen érhető el az összes látogatói igényeket kiszolgáló hely: jegyárusítás, ruhatár, gyerek múzeum, múzeum shop, mellékhelységek. Továbbá ebből a központi térből közelíthető meg az időszaki és állandó kiállítási terület, amely három perióduson keresztül mutatja be a mongol történelmet.
Az iroda, oktatási és a laboratóriumi szárny déli tájolása elegendő természetes fényt biztosít a belső tereknek, a kevesebb természetes fényt igénylő funkciók, mint, például a műtárgyraktár és a kiállító teremek többnyire az északi oldalon lettek elhelyezve.
A déli oldal iroda és laboratóriumi funkciók üveg homlokzata energia hatékony árnyékoló rendszerrel lett tervezve, ezzel együtt a középfolyosós rendszer áttört födémei megfelelő természetes szellőzést és fényt biztosítanak a munkavégzéshez az épületegységekben.
Belső közlekedés
A múzeum látogatói a központi átriumból indulva tekinthetik meg a kiállítási egységeket, majd ebbe a térbe érkeznek vissza. Minden kiállítási egység, az időszaki és az állandó kiállítási területek is külön-külön bejárhatók a többi érintése nélkül, lehetőséget biztosítva különböző típusú múzeumi túrákra.
Az épületre jellemző tiszta alaprajzi szerkesztés és szerkezeti kialakítás nagy szabadságot biztosít a funkcionális helyigények esetleges módosításokra.

Project data:
Megbízó: Culture, Tourism and Sport Ministry of Mongolia
Típus: I. helyzett pályamű
Helyszín: Mongólia, Ulánbátor
Tervezés éve: 2013
Tervezési terület: 50.000 m2

Project team:
Építészet: Barna D. Kovacs
Munkatárs: Barna Krisztina
Építész partner: Ochir Tuvshinbayar
Konzulens: Bulgan Altangerel, Ochir Tuvshinbayar, Zsuzsa Lukacs