ICP – Ulánbátor

Nemzetközi Kúlturális Park – Ulánbátor

Nemzetközi építészeti pályázat – II. helyezett pályamű

A Nemzetközi Kulturális Park tervezési helyszíne Ulánbátor belvárosától nyugatra elhelyezkedő Yamag városrészben lévő 35 hektáros terület. A programterv szerinti funkciók, közösségi területekkel és parkolókkal megközelítőleg 95.000 m2 alapterületű beépítést jelentenek a 350.000 m2 nagyságú területen.

A Nemzetközi Kulturális Park építészeti koncepciója a mongol természetből inspirálódik. Az Ulánbátor környezetére jellemző hullámzó dombok jelenségét használtuk a park autentikus és funkcionális kialakításához. A völgyek és dombok zónákat hoznak létre a területen belül, amelyekbe a funkcionális egységek csoportosulnak. A terület nagy részre zöldtetővel fedett, amely a park növényzetével összeolvad.

A funkciókat 5 fő zóna köré csoportosítottuk:

1. ZÓNA – Kulturális, üzleti és kereskedelmi élet
Az egyes zónába kerültek a programtervben kért múzeumok és kulturális létesítmények, mint például: a „Hunnu” Kutási és Virtuális Múzeum, a Tudományos és Innovációs Center, ami tartalmazza a MARS-V projektet, az Interaktív Tudományos Múzeum gyerekek számára, valamint a kézműves és kiskereskedelmi utca. Az 1. szinten helyeztük el a nemzetközi éttermeket és a HU Rock Band előadótermét is.
Az üzleti és kereskedelmi élet a programtervben kért toronyépületben található, tetején kilátóval és egy nyitott „sky” terasszal.
2. ZÓNA – Kultúra völgye
A kettes zónában kapott helyet a „kultúra völgye” funkció. Ezt a központi részt úgy alakítottuk ki, hogy nagyobb koncertek, előadások, kulturális programok is megrendezhetők legyenek. A területet egy ülőövezet aréna szerűen veszi körbe, ahonnan biztosított a rálátás a mesterséges tóra és a partján lévő szabadtéri színpadra.
3. ZÓNA – Multifunkcionális sportpályák
A hármas zónába kerültek a multifunkcionális sportpályák és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló létesítmények. A területen egy fedett lelátóval ellátott és egy nyitott sportpálya kapott helyet. A sportpályák az „érkező szinten” összeköttetésben állnak a park egyéb funkcióival.
4. ZÓNA – Szabadidő családok és gyerekek számára
Szabadidős területek családok és gyerekek számára. A programterv szerinti funkciók közül itt kapott helyet a négy évszakos gyerek park és háziállat futtató, továbbá egy kisebb mesterséges tó.
5. ZÓNA – „Megújuló energia háza”.
A park tervezése során figyelmet fordítottunk az autentikus növényzet telepítésére és a fenntarthatóságra, ennek kiemelt része a megújuló energia használata és az energetikailag gazdaságos parküzemeltetés. Ehhez speciális vízgazdálkodási rendszert javasoltunk, mely a szürkevíz gazdálkodásban és az intelligens locsolási megoldásokban kínál lehetőségeket. A park területén javasoljuk az úgynevezett intelligens öntözésvezérlést, amely felhő automatizált és időzített sprinkler rendszerrel segíti a fenntartható vízgazdálkodást.

Project Data:
Megbízó: Ikh Uilsiin Ereld Group LLC
Típus: Építészeti pályázat
Helyszín: Ulánbátor, Mongólia
Tervezés éve: 2021
Tervezési terület: 35.000 m2

Projekt csapat:
Építészet: Kovács D. Barna
Konzulens: Bulgan Altengerel